De Security Officer is je dokter

Geschreven in samenwerking met Steven Debets

De missie van een Security Officer is duidelijk: jij regisseert informatiebeveiliging binnen jouw organisatie. Met deze focus kun je heel rechtlijnig en resultaatgericht te werk gaan.

Toch merk je snel dat een groot deel van je tijd verstookt wordt aan zaken die nu niet direct de stempel ‘Security’ dragen; leveranciersmanagement, procesgericht werken, communicatiestrategie, crisismanagement of het vertrouwde personal coaching. Is dit het gebrek aan focus van de specialist? Is het eigen vakgebied niet voldoende om een werkweek mee te vullen?

De Security Officer brengt alle kwaaltjes aan het licht en duikt dieper in de materie dan symptoombestrijding. Als een ware huisarts wordt geluisterd, getest en doorverwezen naar specialisten, je diagnostische skills worden iedere dag weer op de proef gesteld. Terwijl de meeste organisaties met een appeltje per dag de ellende buiten de deur proberen te houden, predikt de Security Officer steevast voor twee ons groenten en twee stuks fruit.

Zijn we dan, als vak-neuroten, te ambitieus? Het is goed om de meest gezonde situatie te kennen en te begrijpen, maar je moet ook snappen dat iedere organisatie behoefte heeft om te zondigen. Soms gaan andere zaken gewoonweg voor.

Overdrijf niet in je rol: je ben geen moeder van de organisatie. Hun ongehoorzaamheid komt niet voort uit puberale rebellie. Het is hetzelfde bagatelliseren waarmee je het flossen overslaat of een cheeseburger bestelt. Niet ieder kwaaltje valt te voorkomen met de adviezen van de dokter. Een verkeersongeluk zit in een klein hoekje. En als je kind ziek van het kinderdagverblijf komt, dan ben je zelf ook aan de beurt.

Aan het eind van de dag kunnen we concluderen dat de Security Officer alle goede adviezen kan geven voor de gezondheid van organisatie, mens en techniek. Maar het is aan de organisatie om deze adviezen ter harte te nemen. Met een gezonde balans voorkom je dat het volgende consult over ernstigere klachten gaat.

Deze gezonde balans voorkomt ook dat je als dokter zelf in het ziektebed belandt. Dit risico is zeer reëel wanneer je probeert om jouw organisatie te behoeden voor ieder klein koutje. Af en toe even goed uitzieken is belangrijk voor de weerstand, ook hier moet je patiënt mee om leren gaan.